جوایز علمی نقش بسزایی در تشویق و ترغیب پژوهشگران ایفا می کنند،اگر اعطای آن با عدالت همراه باشد

رئیس پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی با اشاره به نقش جایزه مصطفی(ص) با ایجاد انگیزه و تأثیری که در تقویت و توسعه علم و علم آموزی دارد گفت: جوایز علمی نقش بسزایی در تشویق و ترغیب پژوهشگران ایفا می کنند، مشروط بر آن که اعطای آن با عدالت همراه باشد.

به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، دکترعلی منتظری، رئیس پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی، با اشاره به نقش با اشاره به نقش جایزه مصطفی(ص) در عرصه علمی، بیان کرد: بدون شک تشویق پژوهشگران و دانشمندان، توسعه علم را تقویت خواهد کرد، زیرا این امر برای جوانان و رهروان علم، ایجاد انگیزه می کند تا خود را مانند سرآمدان و پیشروان علم ارتقاء دهند و به آینده پرثمر بیاندیشند.  به عبارت دیگر جوایز علمی علاوه بر قدردانی از دانشمندان و پژوهشگران پر تلاش، نشانه راهی است برای جوانترها و جامعه علمی. همین اقدام تا حدود زیادی باعث تقویت علم و علم آموزی در جامعه می شود.

وی در خصوص نقش کشورهای اسلامی در پرورش علم و فناوری دنیای جدید توضیح داد: متأسفانه امروزه کشورهای اسلامی به دلیل تفرقه و درگیری های ساخته قدرت ها از قافله علم عقب مانده اند. آنها امروز بیشتر مصرف کننده علم هستند تا تولید کننده. دلارهای نفتی و دل مشغولیهای قدرت و ثروت اجازه نمی دهد حتی لحظه ای به نقش خود در امر مهم پرورش علمی بیاندیشند. آنها در بهترین وجه از غرب «آدم» وارد میکنند تا در مسابقه بی حاصلی که غربیها آن را مدیریت می کنند از دیگر کشورها باز نمانند.
منتظری ادامه داد: در کشورهای محروم شرایط بسیار بدتر است. لذا به نظر می رسد کشورهای اسلامی برای ایفای نقش علمی در دنیای جدید احتیاج به یک رنسانس اسلامی دارند. البته بخشی از این اتفاق در پرتو انقلاب اسلامی در ایران و برخی کشورهای اسلامی منطقه ما رخ داده یا در حال رخ دادن است.
رئیس پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی با بیان اینکه بدون شک یکی از راههای گسترش علم در جهان اسلام ارتباط علمی میان دانشمندان و اندیشمندان مسلمان است تصریح کرد: متأسفانه این ارتباط در حال حاضر بسیار ضعیف است. باید به صورت سازمان یافته فاصله میان دانشمندان و پژوهشگران کشورهای اسلامی را کاهش داد و زمینه همکاری های مشترک علمی را میان آن ها عملی ساخت. دانشمندان مسلمان از نظر ارتباط با یکدیگر چه در داخل کشورهای اسلامی و چه در ارتباط بین الدولی بسیار ضعیف هستند. البته بخشی از این ضعف به دلیل سایه سیاست بر علم است. بهرحال ما باید تلاش کنیم که همکاری های علمی میان دانشمندان مسلمان هر چه بیشتر تقویت شود و با شناسایی موانع، عوامل بازدارنده را به نحو موثری از سر راه برداریم.

منتظری در خصوص تغییر نقش مصرف کنندگی در علم و تبدیل آن به عنوان کشور تولید کننده گفت: ما راهی جز صرفه جویی در هزینه های غیر ضروری و صرف آن در راه علم و گسترش آن نداریم. ما باید در امر پژوهش و تحقیقات سرمایه گذاری کنیم و ضمن تربیت نیروهای انسانی شایسته به تدریج با تولید علم و سپس تبدیل آن به فناوری در جهان علم اثرگذار شویم.
رئیس پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی خاطرنشان کرد: باید چنین رویکردی را به عنوان یک سیاست دائمی برای خود انتخاب کنیم و با پرهیز از سیاستهای هیجانی و لحظه ای، نوعی ثبات و ایستادگی در این راه را به نمایش بگذاریم. آمار دقیقی ندارم ولی میدانم که امروزه سرمایه گذاری ها در کشورهای اسلامی در حوزه علم و پژوهش بسیار ناچیز و در نوسان است. تولید علم سیاست های ثابت و سرمایه گذاری های مادی و معنوی بسیاری را می طلبد. ما امیدواریم جایزه مصطفی(ص) که به نام نامی پیامبر عظیم الشان اسلام پا گرفته است طلیعه ای باشد برای چنین جهش بزرگی،جهشی که ما را نیز به تولیدکنندگان طراز اول علم در جهان تبدیل کند.
براساس سند اجرایی جایزه پیامبر اعظم، دکتر سورنا ستاری (معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری) رییس شورای سیاست‌گذاری و مهدی صفاری نیا (رییس پارک فناوری پردیس معاونت علمی) دبیر شورای سیاست‌گذاری این جایزه است.

از اعضای بین‌المللی شورای سیاست‌گذاری می‌توان به بانک توسعه اسلامی،آکادمی علوم جهان اسلام، دانشگاه کراچی و دانشگاه مالایا اشاره کرد و دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، وزرای علوم و تحقیقات و فناوری، بهداشت درمان و آموزش پزشکی، امورخارجه، روسای کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی، کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، فرهنگستان علوم، فرهنگستان علوم پزشکی، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، دانشگاه تهران، دانشگاه صنعتی شریف، جامعه المصطفی العالمیه نهادهای عالی‌رتبه و موسسات علمی ایرانی عضو شورا هستند.
این رویداد علمی، که با استقبال دانشگاه ها، موسسات و مراکز علمی و فناوری مواجه شده است، 4 دي ماه طی مراسمی در تهران برگزیدگان خود را خواهد شناخت و تا 8 دی ماه با برگزاری برنامه های مختلف، ادامه خواهد داشت.


کلمات کلیدی
//isti.ir/Zav9